Svamprisotto

Monika Ahlberg

Svamprisotto

11 ingredienser

En krämig och god risotto med svamp gör succé som den är eller till parmalindad kycklingfilé! /Monika Ahlberg

Ät risotton som den är eller servera med Monikas parmalindade kycklingfilé. Med kyckligen hittar du Magnus Svenssons vintips.

Ingredienser

portioner
  • 600 g avorioris
  • 75 g smör
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 1,5 l hönsbuljong
  • 2 dl vitt vin
  • 400 g blandad svamp (t ex Karl Johan och kantarell)

Till servering

  • 3 msk persilja, hackad
  • 4 msk soltorkade tomater i olja, hackade
  • 1 dl parmesanost, riven

Gör så här

  1. Skölj riset under rinnande vatten i ett durkslag.
  2. Koka upp hönsbuljongen.
  3. Smält under tiden hälften av smöret och all olivolja i en stor kastrull.
  4. Finhacka löken och fräs den tillsammans med den pressade vitlöken tills den är mjuk och fått fin färg.
  5. Tillsätt resten av smöret och svampen i bitar.
  6. Låt puttra ihop i några minuter.
  7. Rör ner riset och tillsätt 4 deciliter av den kokheta buljongen.
  8. Ge det hela ett uppkok och låt sedan alltsammans koka under omrörning tills all vätska kokat bort.
  9. Tillsätt ytterligare 4 deciliter kokhet buljong och koka tills vätskan återigen kokat bort.
  10. Fortsätt på detta vis tills ingenting av buljongen återstår.
  11. Häll då till sist ner vinet och låt det koka in. Det brukar ta ungefär 25 minuter allt som allt.
  12. Tag grytan från värmen och rör ned persilja, tomater och parmesanosten.
  13. Men sedan är det viktigt att den serveras efter som den är allra godast nu!