Tacolax med mangosalsa

Tacolax med mangosalsa
Foto: Lisa Lemke
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Tacolax med mangosalsa

18 ingredienser

25 min

Laxen får mer smak ju längre den får dra i kylskåp med kryddorna, men det går även bra att tillaga den direkt. Rökt paprikapulver, pimenton, hittar du bland kryddorna.

Ingredienser

portioner
  • 500 g laxfilé, utan skinn
  • 2 tsk torkad oregano
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver (eller rökt paprikapulver)
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 limefrukt, rivet skal
  • salt
  • svartpeppar

Mangosalsa:

  • 250 g fryst mango, tinad
  • 0,5 gurka, finhackad
  • 1 dl färsk koriander, grovhackad
  • 0,5 chilifrukt, t ex spansk peppar, finhackad
  • 0,5 limefrukt, saft och rivet skal
  • 1 rödlök, finhackad
  • salt
  • svartpeppar, grovmalen

Till servering:

  • 4-6 blad isbergssallad
  • tacoskal (eller tortillabröd)

Gör så här

  1. Blanda samman oregano, spiskummin, paprika, limeskal och riven vitlök.
  2. Skär laxen i grova kuber och blanda noga med kryddbladningen. Låt gärna dra i kylskåp i ca 1 timma.
  3. Blanda gurka, mango, chili, rödlök samt saft och skal från lime. Smaka av med salt och svartpeppar.
  4. Sprid ut laxkuberna i en ugnsfast form och krydda med salt och svartpeppar.
  5. Stek laxen I mitten av ugnen I 5-10 minuter beroende hur stora bitar du skurit den i. Laxen får gärna ha en liten rå kärna när den är färdiglagad.
  6. Servera laxen tillsammans med tacoskal eller tortillabröd, grovhackad isbergssallad och mangosalsan.