Bröllopstårtan Amore

Bröllopstårta Amore
Foto: Jenny Grimsgård
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Bröllopstårtan Amore

17 ingredienser

Ska du gifta dig? Känner du någon som ska gifta sig? Eller vill du bara unna dig något riktigt, riktigt gott. Då ska du unna dig denna tårta. Den är så saftigt tung, så allt annat saftigt och tungt bara bleknar bort i jämförelse. Detta är tårtornas tårta. Och den är du värd, minst en gång per år, helst flera. /Anette & Emma
Receptet finns med i Kärleksmums.

Läs mer om

Kärleksmums

Ingredienser

Tårtbottnar

  • 7 dl vetemjöl (siktat)
  • 100 g smör, mjukt
  • 4,5 dl strösocker
  • 4 dl ägg
  • 4 msk röd hushållsfärg
  • 3 msk kakao
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 1,5 tsk salt
  • 3 dl crème fraîche
  • 1,5 tsk äppelcidervinäger
  • 1,5 tsk bakpulver

Fyllning

  • 450 g smör, mjukt
  • ca 8 dl florsocker
  • 300 g färskost
  • 350 g vit bakchoklad, smält
  • 1 dl grädde
  • ev några droppar karamellfärg för att färga smeten ljust rosa

Gör så här

Tårtbottnar

  1. Vispa smöret och sockret så att det blir vitt och fluffigt, ungefär 5 minuter. Bra jobbat.
  2. Nu vispar du ner ett ägg i taget i fluffet och ställer sedan detta åt sidan ett tag.
  3. Rafsa fram ytterligare en liten skål, där i blandar du röd karamellfärg, kakao och vaniljsocker. Detta skall sedan blandas ordentligt in i smeten, men vänta ett litet tag till. Snart ska du få blanda.
  4. Sila mjölet så att det blir fluffigt.
  5. Blanda sedan salt och crème fraiche med varandra.
  6. Nu ska du få tok-blanda! Blanda ned innehållet från de två skålarna om vartannat i den röda smeten. Blanda ordentligt men inte för mycket. Nu har du blandat färdigt för den här gången.
  7. Nu kommer vi till tricket med den här tårtan: joxa ihop äppelcidervinäger med bakpulver i en liten skål.
  8. Skjutsa ner det i smeten och rör om ordentligt. Du får en tung röd smet som nu skall räcka till formarna.
  9. Smeten kommer att gå upp till en ungefär 1/3 del av formen.
  10. Pytsa nu ner smeten i två smörade formar och låt den stora gå i ugnen på 175 grader i ungefär 30-40 minuter. Känn efter med en sticka, kakan måste vara helt torr i mitten.
  11. När vi gjorde Bröllopsvarianten så tog vi TVÅ satser smet - det här är viktigt! Om du inte har en ugn där alla tre formarna får plats måste du dela upp smeten och göra den i omgångar. För om kakstackarna får stå och vänta för länge på att hoppa in i ugnen blir de torra och tråkiga.
  12. Smöra 2 springformar i olika storlek, en stor och en liten.
  13. När de färdiggräddade kakorna är svala och torra så delar du dem på mitten och fyller dem med whitechoklate cremecheese filling.

Fyllning

  1. Smält chokladen och ställ den åt sidan.
  2. Vispa det mjuka smöret krämigt och häll i grädden försiktigt, lite pö om pö.
  3. Tappa ner chokladen och vispa.
  4. Häll i vaniljsockret och vispa ännu mer.
  5. Nu skall du ösa ner florsockret lite i taget medan du vispar hela tiden, tills du märker att du har rätt konsistens på din kräm. Den skall inte vara för lös för då rinner den av, men inte heller för hård för då blir det svårt att bre på den. Lagom med andra ord! Med det är det enda lagom som funkar på denna tårta, annars är den totalt o-lagom och toppmaxad.
  6. Sätt ihop tårtan och dekorera på valfritt vis efter tillfälle.