Rökta räkor med aioli

Rökta räkor med aioli
Foto: TV4
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Rökta räkor med aioli

12 ingredienser

Ojoj, rökta räkor är bara så gott. Här serverade med hemmagjord saffransaioli.

Vad gör jag med äggvitorna som blir över? Här är ett par tips
Pers mandeltårta med rabarber
Pavlovatårta med lemon curd
Mousserande fläderblomssorbet

Ingredienser

  • 1 Abu-rök (eller annat fabrikat, följ respektive instruktion för rökning)
  • alspån
  • 800 g färska räkor
  • havssalt
  • citron och dill till garnering

Saffransaioli

  • 2-3 klyftor vitlök
  • 0,5 limefrukt
  • 2 äggulor
  • 2,5 dl neutral olja
  • salt
  • peppar
  • 0,5 g saffran [1 förp]

Gör så här

Räkor

  1. Gör i ordning röken och rök räkorna i 10-15 minuter.
  2. Salta räkorna något med havssalt. Servera med aiolin här nedan.

Saffransaiolin

  1. Pressa ner vitlöksklyftorna och limehalvan i en bunke.
  2. Tillsätt äggulorna.
  3. Rör sedan droppvis ner oljan. OBS! Oljan och äggen måste ha samma temperatur för att inte aiolin ska skära sig.
  4. Smaka av aiolin med salt, peppar och saffran.