Färsk pasta - grundrecept

Färsk pasta - grundrecept
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Färsk pasta - grundrecept

3 ingredienser

Leilas recept på hemgjord pasta ger en deg som är lätt att arbeta med i pastamaskinen. Recept från Leilas bok One more slice.

Degen räcker gott och väl till valfri pasta för 4 personer och om man gör ravioli så räcker det till cirka 25–30 stycken. Det blir cirka 6 portioner.

Ingredienser

portioner
  • 5 dl durumvetemjöl
  • 4 ägg (ekologiska)
  • polentamjöl, till plåten

Gör så här

  1. Mät upp mjölet på ett bakbord och gör en stor grop i mitten.
  2. Knäck äggen i gropen och vispa upp dem med en gaffel.
  3. Vispa in mjölet i äggen med en gaffel, lite i taget.
  4. Mjöla händerna när degen börjar gå ihop och knåda tills den är slät, len och elastisk i cirka 10 minuter.
  5. Täck degen med plastfolie och låt den vila minst 30 minuter i kylen innan den kavlas ut.
  6. Dela pastadegen i 4 bitar och kavla ut en i taget. Täck de övriga med plastfilm och lägg dem i kylen. Platta ut pastadegen med fingrarna och kör den genom pastamaskinens tjockaste nivå, medan du vevar. Kavla degen genom maskinens alla nivåer fram till den tunnaste nivån.
  7. Forma till valfri pasta: spagetti, tagliatelle eller ravioli.
  8. Koka pastan al dente i cirka 3 minuter i välsaltat vatten.