Zucchiniplättar

Zucchiniplättar
Foto: Johan Lindskog
Alexandra Pascalidou
Alexandra Pascalidou

Zucchiniplättar

Av: Alexandra Pascalidou

Från: Min stora feta grekiska kokbok

14 ingredienser

Farligt beroendeframkallande squashcrêpes.

Receptet ger 25 små plättar.

Servera med en klick svalkande fast yoghurt smaksatt med vitlök eller mynta eller tzatziki.
Alexandras special! Grädda plättarna i våffeljärn!

Ingredienser

portioner
  • 3 zucchini
  • 350 g mjölig potatis
  • 1 gul lök (eller röd lök)
  • ev 2 klyftor vitlök
  • 150 g fetaost
  • 1 skiva chèvreost (tjock skiva)
  • 3 ägg
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 dl vetemjöl (spara lite till paneringen)
  • salt (smaka av eftersom osten är salt)
  • 2 tsk vitpeppar
  • ev 2 msk färsk basilika (eller dill)
  • smör, att steka i
  • olivolja, att steka i

Gör så här

  1. Skölj zucchinierna och skala potatisen.
  2. Riv båda halvgrovt.
  3. Salta och låt ligga och dra en stund tills vattnet runnit av.
  4. Pressa noga ut den sista vätskan med händerna.
  5. Finhacka löken och vitlöken och smula sönder osten.
  6. Vispa äggen lätt, blanda i crème fraiche och vetemjöl i en skål tills det blir en skön, rinnande massa.
  7. Se till så att mjölet inte klumpar sig.
  8. Släng i squash och potatis, lök och vitlök, salt och vitpeppar och rör om ordentligt.
  9. Vill du kan du hacka i basilika eller dill i smeten.
  10. Låt den sedan stå och vila en stund.
  11. Forma plättarna, panera i vetemjöl och grädda dem gyllenbruna i lika delar smör och olja.