Steak frites med rotfruktsfrites och tre slags såser

Steak frites med rotfruktsfrites och tre slags såser
Foto: TV4

Steak frites med rotfruktsfrites och tre slags såser

Av: Pål Fernvall

Från: Halv åtta hos mig

28 ingredienser

40 min

Steak frites med rotfrukts-frites och tre slags såser, en fransk klassiker med Påls nya tillbehör. Serveras gärna med stekta haricots verts.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck: Ett kraftigt rödvin som till exempel Amarone, eller ett tungt, mörkt öl.

Ingredienser

portioner
  • 4 bitar biff (av god kvalitet)

Rotfruktsfrites

  • 1 palsternacka
  • 6 bakpotatisar
  • 2 l olja

Aioli

  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 4 äggulor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 3 dl olja
  • 1 krm peppar
  • 0,5 citron, saften

Grönpepparsås

  • smör
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 msk grönpeppar, krossad
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 dl grönsaksbuljong
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 1 krm salt
  • peppar

ketchup

  • 1 msk olivolja
  • 2 gula lökar
  • 3 dl krossade tomater
  • ca 1 dl rörsocker
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
  • ev chilifrukt
  • haricots verts

Gör så här

Aioli

  1. Kör vitlök och salt i en mixer.
  2. Tillsätt äggulorna och senap och blanda väl.
  3. Droppa i en fjärdedel av olivoljan långsamt samtidigt som du kör mixern.
  4. Därefter häller du i resten av oljan i en tunn stråle tills aiolin har satt sig och blir tjock.
  5. Tillsätt peppar och citronsaft.

Grönpepparsås

  1. Fräs löken i smöret tills den är transparant.
  2. Tillsätt grönpeppar, senap, buljong och grädde under omrörning.
  3. Låt koka tills den krämig.
  4. Smaksätt med salt och peppar.

Ketchup

  1. Rensa tomaterna och kör i en mixer, alternativ använd krossade tomater.
  2. Fräs löken i olja tills den är transparent.
  3. Tillsätt därefter alla ingredienser och låt koka en timme.
  4. Mixa allt till en fin, slät massa.
  5. Koka till önskad konsistens.
  6. Smaka av med salt, peppar och eventuellt chili.
  7. Serveras kall.

Rotfruktsfrites

  1. Skär potatisen och palsternackan i stavar. Lägg i en skål med kallt vatten.
  2. De ska torkas grundligt när du tar upp dem ur vattnet.
  3. Hetta upp oljan i en fritös eller stor tjockbottnad gryta. Värm upp oljan till cirka 175 grader.
  4. Låt grönsakerna friteras i 3 omgångar á cirka 2 minuter. Grönsakerna ska friteras 3 gånger, så i första omgången får de inte så mycket färg.
  5. Låt dem droppa av efter varje dopp i grytan. Serveras direkt efter tredje doppet.

Biffar

  1. Stek biffarna 2 minuter på varje sida.
  2. Därefter cirka 1 minut extra per centimeter i tjocklek.
  3. Låt vila i ytterligare 2 minuter.
  4. Serveras omedelbart därefter.