Choklad- och kokostosca

Choklad- och kokostosca
Foto: Gunnar Bergkrantz
Carola Magnusson
Carola Magnusson

Choklad- och kokostosca

Av: Carola Magnusson

12 ingredienser

Denna kaka är så fantastiskt god, lätt att baka och lika god att frysa in och tina upp. Skär gärna upp kakan i små fyrkanter och ha som en liten munsbit till kaffet efter maten.

Receptet räcker till ca 6-8 personer.

Ingredienser

Chokladsmet

  • 4 ägg
  • 5 dl rörsocker
  • 3 msk kakao
  • 1 vaniljstång, urskrapade frön
  • 2 krm salt
  • 3 dl dinkelmjöl
  • 150 g smör, smält

Kokostosca

  • 2 dl rörsocker
  • 1 dl sirap
  • 1,5 dl grädde
  • 200 g riven kokos (eller 100 g kokos och 100 g dinkelflingor)
  • 75 g smör

Gör så här

Chokladsmet

  1. Vispa ägg och socker poröst.
  2. Blanda samman alla torra ingredienser.
  3. Smält smöret, tillsammans med vaniljfröna.
  4. Blanda samman äggsmeten med de torra ingredienserna.
  5. Tillsätt smöret med vaniljfröna och rör om till en jämn smet.
  6. Lägg bakplåtspapper i en långpanna med höga kanter.
  7. Bred sedan ut smeten i jämnt lager.
  8. Grädda 15-20 min i 175 grader. Kakan ska vara lite kladdig inuti men med hård yta, för att inte toscasmeten ska rinna igenom.

Kokostosca

  1. Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp.
  2. Låt sjuda några minuter till du få en simmig smet.
  3. Häll sedan detta på kakan och bred ut i ett jämnt lager.
  4. Grädda ytterligare 5 minuter eller tills kakan fått fin gyllenbrun färg.
  5. Låt svalna och skär upp i bitar.