Ugnsbakad lax med tomater och grädde

Ugnsbakad lax med tomater och grädde
Foto: TV4

Ugnsbakad lax med tomater och grädde

Av: Sousan Ekberg

Från: Halv åtta hos mig

8 ingredienser

En ugnsbakad lax serverad med pressad potatis och dill. Enkelt och gott.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Servera gärna med saltgurka och en sallad.

Ingredienser

portioner
  • 800 g laxfilé
  • 3 klyftor vitlök, krossade
  • 2,5 dl grädde 35 %
  • 2 förp krossade tomater [ca 4 dl]
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)
  • 1 kg potatis
  • dill, hackad

Gör så här

  1. Blanda krossade tomater och krossad vitlök och krydda med ganska mycket salt och peppar.
  2. Häll i grädden.
  3. Sätt på ugnen på 200 grader och ställ in formen i en varm ugn.
  4. Ta ut formen efter ca 20 minuter.
  5. Skär bort den feta kanten runt laxen.
  6. Salta den och lägg laxen mitt i formen och såsen på och tillbaka i ugnen. Baka ca 20 minuter till.
  7. Koka potatisen tills den är färdigkokt.
  8. Pressa potatisen och serverar den varm med en klick av smör och hackad dill.