Auberginegratäng med krispig mozzarellatopping

Auberginegratäng med krispig mozzarellatopping
Foto: TV4
Pernilla Wahlgren
Pernilla Wahlgren

Auberginegratäng med krispig mozzarellatopping

Av: Pernilla Wahlgren

Från: Pernillas jul

16 ingredienser

1h 30 min

Vegetariskt alternativ på julbordet, passar även utmärkt tillsammans med kallskuret. /Pernilla Wahlgren

Ingredienser

portioner

Tomatsås

  • 2 gula lökar, finhackad
  • 3 klyftor vitlök, tunt skivade
  • 2 tsk torkad oregano
  • 1,5 kg tomat, skållade och skalade, grovt hackade
  • 2 tsk havssalt
  • 2 tsk svartpeppar
  • 2 tsk vinäger
  • 1 kruka basilika, grovt hackad

Aubergine”plattor”

  • 3 aubergines, stora, skivade
  • 1 tsk salt
  • olivolja
  • 300 g parmesanost, riven

Topping

  • 0,5 limpa grekiskt lantbröd eller annat vitt bröd (inte purfärskt) rivet till smulor
  • 300 g buffelmozzarella, hackad
  • 1 kruka färsk oregano, grovt hackad
  • 1 msk olivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 300 grader (grill).
  2. Skiva auberginen i centimetertjocka skivor. Strö på lite salt och låt dem stå. Riv parmesanen.

Tomatsås

  1. Skär ett kryss på varje tomat. Lägg dem i kokande vatten till skinnet börjar lossna. Lägg då över dem i en skål med kallt vatten.
  2. Låt dem ligga i ett par minuter tills de har svalnat. Ta upp dem och dra av skalet. Hacka tomaterna grovt.
  3. Fräs lök, vitlök och torkad oregano i en kastrull i ca 10 minuter till löken är mjuk.
  4. Tillsätt de hackade tomaterna och låt sjuda under lock i ca 15 minuter.
  5. Badda bort vätskan från aubergineskivorna och lägg dem på en plåt. Grilla dem i ugnen i ca 5 minuter till de har en gyllenbrun färg. Dra ner ugnen till 190 grader.
  6. Smaka av tomatsåsen med salt, svartpeppar, vinäger och färsk basilika.
  7. Häll ett tunt lager av tomatsås i botten på en ugnsfast form. Strö över ett lager riven parmesanost och lägg därefter ett lager aubergineskivor. Upprepa detta till ingredienserna är slut.

Topping

  1. Lägg brödsmulorna, mozzarellan och den färska oreganon i en bunke.
  2. Ringla över olivolja och blanda runt.
  3. Bred ut toppingen över gratängen och grädda i ugnen i 30 minuter till det bubblar ordentligt och gratängen har en fin gyllenbrun färg.
  4. Servera som den är eller tillsammans med lite kallskuret och en god sallad.