Avokadopaj med kräftstjärtar

Avokadopaj med kräftstjärtar
Foto: TV4

Avokadopaj med kräftstjärtar

Av: Sanne Svensson

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

40 min

Avokadopajen passar utmärkt som förrätt eller på buffébordet.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Vin:
Leva -vitt vin med blommig smak av bl. a. gråpäron

Ingredienser

portioner

pajdeg

  • 125 g smör, rumsvarmt (eller margarin)
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk vatten
  • 1 krm salt

Avokadokräm

  • 2 avokador
  • 0,5 limefrukt, saft från (eller 1 msk pressad citron)
  • 1 liten grön pepparfrukt
  • 5 kvistar färsk bladpersilja
  • 1-2 tsk örtsalt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 1 förp lätt crème fraiche
  • 10 gräslöksstrån

Till garnering

  • 1 dl kräftstjärt (eller räkor)
  • gräslöksstrån, efter tycke
  • ätliga blommor, garnera gärna, för härlig sommarkänsla

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienserna till pajdegen i en bunke eller matberedare. Knåda/mixa samman till en deg. Tryck ut pajdegen i pajform, gärna med löstagbar kant. Grädda pajskalet i ca 20 min i 225 grader i mitten av ugnen. (till lätt gyllenbrun färg.) Låt svalna.
  2. Skala och skär avokadorna och placera dem i en matberedare, pressa över saften från citrusfrukten.
  3. Dela pepparfrukten och kärna ur den, dela den i mindre bitar och lägg den i matberedaren.
  4. Strö ner hackad persilja och gräslök.
  5. Lägg även ner kryddorna samt crème fraiche.
  6. Mixa alltsammans till en jämn kräm.
  7. Smaka av, tillsätt ev lite mer kryddor om du vill ha lite mer sting i pajen.
  8. Bred krämen i pajskalet och garnera med gräslök och kräftstjärtar/räkor samt ev blommor.