Sandwichbröd

Sandwichbröd
Foto: Stefan Wettainen
Heléne Johansson
Heléne Johansson

Sandwichbröd

Av: Heléne Johansson

Från: Bröd från Brunkebergs bageri

11 ingredienser

Gott till picknicken. Receptet räcker till 3 formbröd.

Ingredienser

Poolish:

  • 450 g vatten
  • 10 g jäst
  • 450 g vetemjöl special
  • 50 g honung

Steg 2

  • poolishen från steg 1
  • 30 g jäst
  • 1 äggula
  • 300 g vetemjöl special
  • 75 g smör, rumstempererat
  • 15 g havssalt
  • ägg, till pensling

Gör så här

  1. Steg 1: Blanda alla ingredienser till en smet i en bunke. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 2 timmar eller i kylen över natten.
  2. Steg 2: Blanda poolishen med jästen, äggulan och vetemjölet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Arbeta in smöret klickvis. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i bunken i 20 minuter.
  3. Forma degen till tre runda bullar och låt dem vila i 10 minuter.
  4. Platta till degbullarna försiktigt, vik en kant mot mitten och tryck till försiktigt med handloven. Vik degen igen och tryck åter till med handloven. Rulla till jämna bröd. Lägg dem i smorda brödformar och låt dem jäsa i 1 ½–2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten.
  5. Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Pensla bröden med uppvispat ägg. Ställ in dem i ugnen och sänk genast temperaturen till 175 grader.
  7. Grädda bröden i ca 30 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader. Du kan också ta ut bröden och knacka lätt på undersidan. Det skall låta lite ihåligt när de är klara.
  8. Låt bröden svalna på galler.