Kantarelltoppade färsbiffar med sallad

Kantarelltoppade färsbiffar med sallad
Foto: Bibbi Lirenius Ringqvist
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Kantarelltoppade färsbiffar med sallad

23 ingredienser

Gott på hösten - kanske har du plockat svampen själv?

Mise en Place:
Salt, peppar på kvarn, vit och svart
Flingsalt
Finsalt
En skål med skedar för smaksättning
Alla övriga ingredienser upp mätta som det står angivet i recepten.
Stor sked eller sopp slev att forma biffarna med
Olja och smör till stekning
Skär av kanterna på brödet, använd förslagsvis vanlig formfranska
2 st plast skålar, en till att göra färsen i och den andra till kantarellerna.
2 st Stekpanna, minst 24 cm i diameter
Tallrik att lägga de formade biffarna på samt serveringstallrikar
Större form att lägga biffarna i

Biffarna:
Ugn på 225 grader, Grill
Sätt på stekpannan till biffarna och svampen
Lägg i mjölk och ägg i en skål, smula för hand ner brödet
Finhacka löken, lägg i skålen tillsammans med färsen
Ta i salt och peppar
Forma biffarna, stek i smör och olja, lägg i form

Svampen:
Lägg kantarellerna i pannan
Skiva löken tunt, i pannan
Krossa vitlöken med en kniv, i pannan
Låt steka utan att röra 5 minuter
Salta och peppra
Rör i stekpannan
Lägg upp svampen i skål
Lägg i äggula, parmesan, creme fraiche i skålen, salta och peppra
Lägg på svamptoppingen när biffarna ligger i formen
In i ugnen på grill, 5 minuter

Salladen:
Riv squash och morötter och lägg i en skål. Blanda i olja och vinägern. Lägg ruccolan på toppen utan att vända ner den.
Salt och peppar
Lägg upp på tallrikar
Ta biffarna direkt från ugnen och lägg på tallrikarna

Ingredienser

portioner
  • 500 g blandfärs
  • 1 ägg
  • 2 skivor vitt bröd, utan kanter
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm malen svartpeppar
  • 0,5 msk 0.5 msk smör 0.5 msk vanlig rapsolja till stekning

Topping

  • 1 l kantareller [350 g]
  • 1 schalottenlök, skalad
  • 2 hela skalade vitlöksklyftor
  • 2 msk crème fraîche
  • 1 äggula
  • 2 dl parmesanost, riven
  • 1 msk 1 msk smör
  • 1 förp ruccolasallad, 40 g
  • 1 litet huvud isbergssallad
  • 2,5 morötter
  • 1 msk kallpressad rapsolja
  • 1,5 msk vit balsamvinäger
  • 1 zucchini
  • 1 krm flingsalt
  • 0,5 krm svartpeppar (malen från kvarn)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader, grill.
  2. Färsbiffarna: Finfördela/lägg brödet i en skål med ägget och mjölken. Finhacka löken och blanda ner löken och blandfärsen, salta och peppra.
  3. Forma färsen till 4 biffar, bryn i smör och olja ca 4 minuter på varje sida. Låt biffarna steka undertiden svampen förbereds.
  4. Bryn svampen, löken och vitlöken i smör, salta och peppra. Lägg svampfräset i en skål. Blanda i crème fraiche, äggulor och parmesan. Fördela blandningen på biffarna. Sätt in i ugnen och stek i ca 5 minuter.
  5. Under tiden, riv morötterna och zucchinin grovt på rivjärn. Blanda i 1 olja och vinäger, salta och peppra. Innan servering, lägg i ruccolan. Lägg upp salladen på tallrikarna, ta ut biffarna ur ugnen och lägg en på varje tallrik.