Gulaschsoppa à la LCHF

Gulaschsoppa
Foto: Pepe Nilsson

Gulaschsoppa à la LCHF

Av: Sten Sture Skaldeman

Från: LCHF-kokboken

13 ingredienser

Gulasch är en gryta i Sverige, men serveras vanligen som soppa i Ungern. Det är bara spädningen som avgör. Gulaschen får sin karaktär av paprika och paprikapulver, i övrigt är den en traditionell köttgryta. Grytan/soppan serveras vanligen med crème fraiche. 

Recept ur boken LCHF - kokboken.

TIPS! Gör gärna ett smaksatt ris med skurna apelsinbitar och färskt riven ingefära. Dekorera med koriander.

En portion ger drygt 600 kcal och innehåller ca 8 g kolhydrater. Fettkvoten är 1.

Läs mer om boken

LCHF - kokboken

Ingredienser

  • 1 kg grytbitar av nöt
  • 2 l vatten (eller buljong)
  • smör, att bryna (ister om du är ungrare!) (eller olivolja)
  • 2 gula lökar [ca 100 g]
  • 3-4 klyftor vitlök
  • 300 g paprika (gärna i olika färger)
  • 1-2 tsk sambal oelek
  • 1 msk paprikapulver
  • 1-2 tsk hel kummin
  • ca 2 msk tomatpuré
  • persilja, hackad
  • citron, skal
  • crème fraîche

Gör så här

  1. Bryn köttet lite snabbt i omgångar, lägg över i en gryta och späd med vatten/buljong.
  2. Tillsätt finhackad lök och kryddor.
  3. Låt småkoka under lock tills köttet är riktigt mört och löken försvunnit.
  4. Det tar minst tre timmar.
  5. Mot slutet lägger du i paprika skuren i strimlor och hackad persilja.
  6. Krydda med tomatpuré.
  7. Smaka av med rivet citronskal, om du vill, och eventuellt med mer kryddor.
  8. Servera rykande het med en klick crème fraiche och lite hackad persilja.