Systrarna Eisenmans fruit rolls

Systrarna Eisenmans fruit rolls
Foto: Ulrika Ekblom
Systrarna Eisenman
Systrarna Eisenman

Systrarna Eisenmans fruit rolls

2 ingredienser

Använder du frukt på burk till purén behöver du inte söta mer, men häll bort sockerlagen. Prova även att blanda i kokosflingor eller finhackade nötter. Receptet kommer från kokboken Sommarens söta.

Se fler recept från Lisa Eisenman Frisk & Monica Eisenman

Ingredienser

  • ca 4 dl fruktpuré per plåt
  • ev honung, (efter smak) (eller ljus sirap)

Gör så här

  1. Värm ugnen till ca 50 grader.
  2. Skölj och kärna eventuellt ur frukten. Kör den till puré i matberedare eller med mixerstav. Bred ut purén ca 3 mm tjockt och så jämnt som möjligt på plåtar, täckta med silpat eller bakplåtsduk.
  3. Ställ in plåtarna i ugnen och låt ugnsluckan stå lite på glänt så att fukten släpps ut. Kolla plåtarna då och då och byt plats på dem ibland.
  4. När fruktpurén inte längre är kladdig är den klar – det tar 5–8 timmar.
  5. Fruktlädret kan ätas som det är eller täckas med lite strösocker. Förvara det ihoprullat eller skuret i remsor.
  6. Frukten i det här receptet är i sin mest koncentrerade form och kallas egentligen »fruktläder« men det tycker vi låter oaptitligt! Dessa härligt sega godisar skapar en sprakfest av smaker i munnen. Man kan i princip välja vilken frukt som helst och smaksätta på många spännande sätt. Vi brukar göra lika många plåtar med olika frukter som ugnen har plats för. Det går bra att använda såväl färsk som fryst eller konserverad frukt. Tänk på att fruktlädret kan behöva nästan 8 timmar i ugnen och att olika frukter tar olika lång tid. Gör dem inte över natten eftersom de kräver tillsyn, och det kan vara bra att flytta om plåtarna i ugnen då och då. Om frukten får stå för länge kan den bli för torr och då blir fruktlädret krispigt snarare än segt. Det har hänt även oss, men då har vi helt enkelt smulat sönder det och strött det över lite glass! Om frukten är för syrlig tillsätter vi honung eller ljus sirap. Men tänk på att smakerna blir oerhört koncentrerade när frukten torkar, så var försiktig med sötningsmedel eller kryddor. Här intill ger vi förslag på olika varianter men experimentera gärna med dina favoritfrukter.

Systrarnas tips på olika varianter:

Hallon
Vill man inte ha kärnorna kvar kan man pressa purén
genom en nätsil. Till färska hallon kan man behöva
tillsätta lite vätska, till exempel lite apelsinjuice eller
flädersaft.

Jordgubbar
Jättegoda ensamma men de kan blandas med i
princip vilken annan frukt som helst. Vi brukar blanda
med banan. Prova även att blanda jordgubbarna
med rabar ber men då bör de sötas med till exempel
honung.

Äpplen
För att få ett nyttigare och fiberrikare fruktläder kan
man låta skalet på äpplena sitta kvar, men det går
också bra att skala äpplena. Blanda i lite citronsaft så
att inte äpplena tappar färgen. Prova att smaksätta
med malen kanel, malen kardemumma eller riven
muskotnöt och/eller söta med lönnsirap. Eller tillsätt
några droppar tabasco!

Blåbär
Jättegott smaksatt med lime eller malen kardemumma.

Persikor och aprikoser
Supergoda var för sig men ännu mumsigare tillsammans.
Tillsätt lite citronsaft så att frukten inte blir
missfärgad. Prova att blanda i lite hallon också.