Familjens smörgåstårta med ost och skinka

Familjens smörgåstårta med ost och skinka
Foto: Kent Jardhammar
Inger Bjugård
Inger Bjugård

Familjens smörgåstårta med ost och skinka

Av: Inger Bjugård

Från: Smörgåstårtor

22 ingredienser

Ett säkert kort när det gäller smörgåstårta! Ost, skinka, annanas och druvor. Garneringen kan varieras efter önskan.

Receptet räcker till 10 bitar.

Ingredienser

  • 9 landgångsbröd (eller ett stort runt bröd)

Fyllning

  • 100 g rökt skinka
  • 100 g hårdost
  • 1,5 dl ananas, i små tärningar
  • 1,5 dl gurka, fint tärnad
  • 1,5 dl äpple, fint tärnat
  • 1 dl purjolök, fint strimlad
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 0,75 dl majonnäs
  • 1 tsk senap
  • salt
  • peppar
  • tabasco

Garnering

  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl majonnäs
  • 2 tsk senap
  • 150 g lagrad ost (färdigskivad)
  • 1 gurka, i skivor
  • 25 körsbärstomater
  • 20 skivor rökt skinka (tunna skivor)
  • 20 skivor kokt skinka (tunna skivor)
  • 300 g vindruvor

Gör så här

  1. Skär skinka, ost, ananas, gurka och äpple i fina tärningar. Ansa, skölj och strimla purjolöken fint.
  2. Vispa grädden och blanda med majonnäs, senap och några droppar tabasco. Blanda alltsammans och smaka av.
  3. Kantskär bröden. Lägg dem tre och tre och ta ut runda bottnar, cirka 24 cm i diameter. Lägg hälften av fyllningen på första bottnen. Lägg på nästa botten, men var noga med att skarvarna inte kommer på samma ställe. Lägg på resten av fyllningen och täck med tredje botten.
  4. Blanda vispad grädde, majonnäs och senap och bred över och runt tårtan. Skär osten så att den blir lika hög som tårtan. Rulla ostskivorna och ställ dem runt tårtan med gurkskivor emellan. Lägg tomaterna runt tårtan. Forma skinkan till strutar och ställ innanför tomaterna. Placera druvorna i mitten.