Kockpojkarnas bästa kycklingsoppa

Kockpojkarnas bästa kycklingsoppa
Foto: Jenny Grimsgård
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Kockpojkarnas bästa kycklingsoppa

20 ingredienser

Kockpojkarnas bästa kycklingsoppa är liksom inte bara en soppa, det är en hel trerättersmåltid i en!

Ingredienser

portioner
  • 2 l vatten
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 1 hel kyckling, sköljd
  • 400 g palsternacka, i bitar
  • 400 g rotselleri, i bitar
  • 3 gula lökar, i bitar
  • 4 morötter, i bitar
  • 1 msk + 2 tsk torkad dragon
  • 1 msk curry
  • 2 tsk torkad basilika
  • salt
  • peppar
  • 4 msk maizena + 1 dl grädde
  • 5 dl grädde
  • en skvätt sherry
  • 2 dl skalade räkor

Sås:

  • 3 dl gräddfil
  • 1 dl dill, hackad
  • 1 msk färsk pepparrot, riven
  • 2 klyftor vitlök, pressade

Gör så här

  1. Koka upp vatten + buljongtärning och lägg i kycklingen hel.
  2. Tillsätt rotfrukterna och grönsakerna och 1 msk dragon.
  3. Låt koka i ca 1 timme medan du förlorar i TP mot något smart barn.
  4. Ta upp kycklingen och rensa den. Lägg köttet i en skål.
  5. De superkokta grönsakerna mixar du till en puré.
  6. Sila buljongen som är kvar och låt den kallna.
  7. Lägg grönsakspurén i en kastrull och späd till lagom tjocklek med buljongen, tillsätt kryddorna och smaka av med salt och peppar.
  8. Rör ut maizena med grädde och så ner med allt i soppan. Ta resten av grädden också när du ändå håller på och så en skvätt sherry!
  9. Nu börjar det hända grejer! Låt soppan få ett hastigt uppkok innan du serverar den med kycklingkött i bitar, skalade räkor och sås.