Trattkantarell-risotto med parmesan

Trattkantarell-risotto med parmesan
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Cathrine Schück
Cathrine Schück

Trattkantarell-risotto med parmesan

10 ingredienser

En härligt krämig risotto med svamp och parmesan.

Ingredienser

portioner
  • 4 dl avorioris
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 dl torkad svamp
  • 1 dl parmesanost
  • örtsalt och svartpeppar
  • 4 körsbärstomater
  • en näve basilika eller bladpersilja
  • 1 citron eller lime, det rivna skalet

Gör så här

  1. Hacka löken och vitlöksklyftorna och fräs dem i lite olja i en kastrull. Tillsätt ris och svamp och rör om.
  2. Häll på lite buljong och låt den koka in under omrörning. Fortsätt att tillsätta lite buljong i taget och låt den sugas upp innan mera hälls på.
  3. Rör om så det inte bränner i botten. Det ska bara småputtra. Mer buljong kan behövas beroende på hur mycket riset och svampen suger upp.
  4. Efter 18 minuter ska riset vara mjukt men fortfarande ha lite tuggmotstånd och risotton bör ha en härligt krämig konsistens. Tillsätt parmesanosten, blanda och låt den smälta samman med risotton. Krydda med örtsalt och svartpeppar.
  5. Garnera med tomater och basilika eller bladpersilja. Toppa med lite extra riven parmesan och rivet citron- eller limeskal.