Choklad- och hasselnötskakor

Choklad- och hasselnötskakor
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Choklad- och hasselnötskakor

8 ingredienser

1h 20 min

De här kakorna med hasselnötter och mörk choklad smälter i munnen!

När det står varmluftsugn i receptet men du bakar med vanlig ugn, höj temperaturen på din ugn med runt 20- 25 grader så blir det bra.

Ingredienser

  • 0,25 sats farmors småkakor (se nedan)
  • 50 g mörk choklad 70 % (hög kvalitet)
  • 50 g hasselnötter

Farmors småkakor:

  • 7 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl strösocker
  • 400 g smör, kallt
  • 2 msk vatten, kallt

Gör så här

  1. Börja med att blanda ihop degen till farmors småkakor:
  2. Blanda vetemjöl, potatismjöl och strösocker i en bunke. Tärna smöret och nyp ihop med mjölblandningen. Häll i vattnet och arbeta ihop till en deg. Knåda inte för mycket, degen ska bara precis gå ihop.
  3. Lägg degen i en plastpåse i kylen och låt den vila i minst en timme. Sätt under tiden ugnen på 200 grader, varmluft.
  4. Hacka chokladen och hasselnötterna grovt (spara några hela att sätta i kakorna) och knåda ihop med degen.
  5. När degen vilat färdigt, rulla små bollar och platta ut dem till kakor på en plåt med bakplåtspapper. Sätt en nöt i varje kaka.
  6. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter tills de fått fin färg.