Laxpaket med kokosris

Laxpaket med kokosris
Foto: TV4
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Laxpaket med kokosris

14 ingredienser

Trevliga paket som gästerna får öppna själva. Beräknad för cirka 15 personer.

Ingredienser

  • 12 bitar laxfilé utan skinn
  • 1,5 dl olivolja
  • 6 schalottenlökar
  • några blad basilika
  • örtsalt
  • svartpeppar, nymalen
  • 12 ark bakplåtspapper

Gremolata:

  • 2 citroner, skalet
  • 1 knippe persilja
  • 5 klyftor vitlök

Kokosris:

  • 7 dl jasminris
  • 7 dl vatten
  • 4 dl kokosmjölk
  • 2,5 dl vatten

Gör så här

  1. Skölj fisken under kallt vatten och torka av den.
  2. Pensla bakplåtspappret med olivolja och placera en laxfilé på varje ark.
  3. Skiva chalottenlöken tunt och grovhacka basilikan.
  4. Strö över laxen.
  5. Salta och peppra.
  6. Vik ihop till paket. Placera paketen i en ugnsfast form.
  7. Baka i ugn i 200° i 15-20 minuter.
  8. Gremolatan:
  9. Riv skalet av citronen.
  10. Finhacka persiljan och vitlöken.
  11. Blanda väl och servera i en skål att strö över laxen.
  12. Riset:
  13. Skölj riset väl och låt det rinna av.
  14. Lägg det i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vattnet.
  15. Koka upp och sänk genast värmen till ettan. Låt svälla under lock i 15 minuter.
  16. Tillsätt kokosmjölk och vatten till riset. Låt stå att sjunka in i 10 minuter.
  17. Forma små bollar av riset.
  18. Lägg upp och garnera eventuellt med lite skal av lime.