Mazarintårta med fläderkräm och bär

Mazarintårta med fläderkräm och bär
Foto: Wolfgang Kleinschimdt
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Mazarintårta med fläderkräm och bär

Av: Leila Lindholm

Från: A piece of cake

12 ingredienser

Denna tårta är en riktigt somrig mandeltårta med kräm och bär.

1 sats ger 1 tårta/ 12 bitar

Ingredienser

Botten

  • 250 g smör, mjukt
  • 500 g mandelmassa
  • 5 ägg (ekologiska)
  • 1 dl vetemjöl
  • smör och mandelspån till formen

Fläderkräm

  • 4 äggulor (ekologiska)
  • 0,5 dl strösocker
  • 2,5 msk majsstärkelse
  • 0,5 dl koncentrerad fläderblomssaft
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 l färska bär

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smör och riven mandelmassa krämigt.
  3. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
  4. Vänd sist i vetemjölet för hand.
  5. Smörj en kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter, och bröa med mandelspån.
  6. Fyll formen och grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Färdigställ tårtan med valfri topping. Se variationer.
  7. Fläderkräm:
  8. Vispa äggulor och strösocker vitt och pösigt.
  9. Blanda ut majsstärkelse med flädersaft.
  10. Koka upp vispgrädde, rör ihop den med saften och vispa ner den varma vätskan i äggblandningen.
  11. Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud krämen under vispning tills den tjocknar. Låt svalna.
  12. Tårtan:
  13. Vispa grädden fast och fluffig och vänd ihop den med fläderkrämen.
  14. Bred krämen över mazarinbottnen och toppa med färska bär.