Vitlökssoppa med ädla droppar

Vitlökssoppa med ädla droppar
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Vitlökssoppa med ädla droppar

11 ingredienser

Det här är min variant på en klassisk provensalsk vitlökssoppa – aigo bouido – här med en vacker yta av oljedroppar som avger delikata aromer. Låt dig inte avskräckas av den stora mängden vitlök. När man kokar vitlöken blir den mycket mild och fyllig i smaken, medan det skarpa helt försvinner. Man kan använda olika oljor efter smak och tycke: riktigt bra olivolja, tryffelolja, kallpressad rapsolja, olja från nötter av olika slag och den förnäma pumpakärnsoljan kürbiskernöl. Sådana oljor finner man i specialaffärer, saluhallar eller riktigt välsorterade matbutiker.

Ingredienser

portioner
  • 2 vitlökar, stora hela, delade i skalade klyftor (cirka 80 g)
  • 3 l hönsbuljong
  • 2 tsk salt
  • färsk salvia, några blad
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 4 stjälkar persilja
  • 4 äggulor
  • 4 msk olivolja
  • svartpeppar, ur kvarn

tillbehör

  • 2 msk extra virgin olivolja
  • 2 msk Kürbiskernöl (eller en blandning av andra goda oljor, exempelvis de som nämns i ingressen)

Gör så här

  1. Låt vitlök, hönsbuljong och salt koka i 30 minuter under lock.
  2. Tillsätt salvia, timjan och persilja och låt sjuda ytterligare 10 minuter.
  3. Sila soppan och var mycket noga med att pressa ur all vätska ur vitlöksklyftorna.
  4. Knäck äggen och separera äggulorna ner i en stor bunke. Häll i olivoljan droppvis och rör med en visp tills det liknar en riktigt gul majonnäs.
  5. Tillsätt lite av buljongen under vispning och häll sedan i resten. Smaka av med peppar (och eventuellt lite mer salt).
  6. Värm soppan utan att den kokar. Häll upp i varma tallrikar. Droppa över ett par, tre olika slags oljor. Servera gärna med nybakat bröd.