Klassiska chokladtryfflar

Chokladtryffel
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Klassiska chokladtryfflar

Av: Nikolaj Kirk

Från: Nyhetsmorgon

4 ingredienser

1h 20 min

Chokladtryffel är en riktig klassiker till jul, men funkar lika bra vid andra festliga tillfällen! Tryffel går att smaksätta på massvis av olika sätt, det är bara att prova sig fram. Beräknat till ca 35 chokladtryfflar.

Fler recept på chokladtryffel
Chokladtryffel med rostad kokos och havssalt
Chokladtyffel med lingon
Muskovadotryffel

Ingredienser

portioner stycken

chokladtryffel

  • 300 g mörk choklad (av god kvalitet)
  • 2 dl vispgrädde
  • 20 g smör
  • kakao

Gör så här

Chokladtryffel

  1. Koka upp grädde i en kastrull. Hacka under tiden mörk choklad och lägg den i en porslinsskål.
  2. Sätt skålen med choklad över en kastrull med kokande vatten så att chokladen smälter. Rör under tiden ner grädde till en jämn smet.
  3. När chokladsmeten är helt blank rör i smöret. Rör runt tills chokladsmeten blir blank igen.
  4. Häll ut tryfflen på ett fat och täck med plastfolie. Sätt in i kylen och låt den stelna i 1-2 timmar. Eller sätt in den i frysen så går det lite fortare.
  5. Forma sedan små chokladtryfflar av smeten, ta hjälp av en sked eller ett kuljärn. Eller fyll en spritspåse med smet och spritsa ut små kulor.
  6. Rulla varje chokladtryffel i kakao.