Ris à la malta, gluten- och laktosfri

Ris à la malta, gluten- och laktosfri
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Ris à la malta, gluten- och laktosfri

Av: Tina Nordström

Från: Tinas Julkök källa

9 ingredienser

30 min

Tinas recept på glutenfri och laktosfri ris à la malta på bovete och cashewnötskräm. Serveras med jordgubbssås och clementinklyftor.

Se fler recept från

Tinas julkök

Bovete är en ört. Den är glutenfri, har långsamma kolhydrater och är rik på protein. Efter att du blötlagt bovete kan du grodda 1-3 dagar för att maximera näring och livskraften.

Ingredienser

portioner

Ris à la malta, gluten- och laktosfri

  • 4 dl bovete, helt och skalat, blötlagt
  • 2 dl cashewnötter
  • 0,5-1 dl vatten
  • 1 msk honung
  • 1-2 krm vaniljpulver (ekologisk)

Jordgubbsås

  • 225 g frysta jordgubbar, tinade
  • 4 dadlar

Topping

  • 2 clementiner
  • 4 msk råchoklad, hackad

Gör så här

Ris à la malta, gluten- och laktosfri

  1. Blötlägg bovete i cirka 8 timmar.
  2. Täck med rikligt med vatten.
  3. Skölj av noggrant i ett durkslag/ trådsil med ljummet vatten så det rödaktiga blötläggningsvattnet försvinner.
  4. Lägg bovetet i en skål.
  5. Mixa cashewnötter med ½ dl vatten.
  6. Beroende hur stark din mixer är kan du behöva tillsätta mer vatten.
  7. Tillsätt honung och vaniljpulver och mixa till en krämig cashewkräm.
  8. Vänd ned cashewkrämen med bovetet och rör runt.
  9. Lägg upp i fyra skålar.

Jordgubbssås

  1. Mixa de tinade jordgubbarna med 4 dadlar till en slät sås.
  2. Häll upp jordgubbssåsen på ris à la maltan.

Topping

  1. Skala och skär clementinerna i mindre bitar och toppa tillsammans med raw cacao nibs i skålarna.