Leilas chokladcheesecake

koket.se
Chokladcheesecake - Leilas recept
Foto: tv4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Leilas chokladcheesecake

10 ingredienser

Leilas recept på chocolate swirl cheesecake gjord på digestivebotten, färskost och kesella med fint mönster av mörk choklad. Ger 7-10 bitar cheesecake.

Se fler recept från

Leila bakar i Frankrike

Se Leila Lindholm laga receptet

logo

Ingredienser

portioner7 - 10 bitar

Cheesecakebotten

  • 400 g digestivekex
  • 200 g smör

Fyllning

  • 600 g färskost
  • 2,5 dl kvarg 10 %
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl strösocker
  • 4 ägg (ekologiska)
  • 1 dl vispgrädde

Chocolate swirl

  • 150 g mörk choklad 60 % (av bra kvalitet)
  • 3 msk espresso

Gör så här

Leilas chokladcheesecake

  1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft (höj temperaturen med 20-25 grader om du inte har varmluftsugn).
  2. Krossa digestivekex fint i en mixer (eller lägg dem i en plastpåse och krossa med en kavel).
  3. Smält smör och blanda med kexsmulorna.
  4. Tryck ut kexblandningen till en botten i en kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  5. Förgrädda botten i mitten av ugnen i cirka 10 minuter, låt svalna.
  6. Sänk ugnstemperaturen till 140 grader.
  7. Vispa philadelphiaost och kesella krämigt i en skål.
  8. Blanda i strösocker och vaniljsocker.
  9. Rör i ett ägg i taget och sist vispgrädden.
  10. Bryt mörk choklad i bitar, smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda ner kaffe.
  11. Dela upp smeten i 2 skålar och blanda ner den varma chokladen i den ena smeten.
  12. Varva smeterna om varandra över kexbotten. Dra ett mönster med en kniv eller tandpetare genom smeten.
  13. Grädda din chokladcheesecake i cirka 1,5 timme tills den stannat helt.
  14. Låt svalna och servera chokladcheesecaken ljummen eller kylskåpskall.