Hjortronkola

Hjortronkola
Foto: Lisa Lemke
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Hjortronkola

6 ingredienser

30 min

Var noga med att koka kolan på svag värme och rör i den ofta. /Lisa Lemke

Receptet ger ca 50 kolor.

Kulprov
Fyll ett glas med kallt vatten. Häll i lite kolasmet och om du kan forma smeten till en kula är kolan klar.

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl grädde
  • 0,5 dl sirap
  • 0,75 dl hjortronsylt
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Tillsätt socker, grädde, sirap, hjortronsylt och salt. Koka upp på svag värme. Rör om ofta då hjortronsylten gör att kolan lätt bränner fast.
  3. Låt koka tills smeten når en temperatur på 123 grader. Använd dig av en digital kökstermometer. Har du inte någon termometer kan du även använda dig av kulprovet.
  4. Häll kolan i en smord form och låt svalna.
  5. Skär eller klipp kolan i bitar innan den stelnat helt. Förvara svalt.