Fjällröding med broccoliskott

NYHET
Fjällröding med broccoliskott
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Fjällröding med broccoliskott

18 ingredienser

1 h

Tea bjuder på en festlig rätt bestående av fjällröding med broccoliskott, rabarberkimchi och rabarbersmörsås.

Ingredienser

portioner

Rabarberkimchi

  • 250 g rabarber
  • 1 klyfta vitlök
  • 40 g kimchi base
  • 5 g salt
  • 3 msk kimchi, juice (från en äldre kimchi, köpt går bra)

Rabarber beurre blanc

  • 1 schalottenlök
  • 150 ml vitt vin
  • 10 g vitvinsvinäger
  • 300 ml grädde
  • 75 g rabarberjuice, rå
  • salt
  • 100 g smör, tempererat

Tillbehör

  • 2 klyftor vitlök
  • 30 g smör, tempererat
  • 500 g broccoliskott
  • matolja (till stekning)

Fisk

  • 2 fjällrödingfilé
  • salt

Gör så här

Rabarberkimchi

  1. Skala och skär rabarbern i tunna skivor.
  2. Väg upp alla ingredienser och lägg i en steriliserad glasburk. Skaka om och låt stå i ca 10 dagar.
  3. Sätt en gummisnodd några varv runt ”låset” så har du garderat dig från eventuellt kladd som kan uppstå under fermenteringen, lite likt en surdeg. Det går ännu bättre att vakuumpacka om man har möjlighet till det.
  4. Använd som smaksättare i såsen.

Rabarber beurre blanc

  1. Hacka schalottenlök och lägg i en kastrull tillsammans med vinet och vinägern. Reducera till hälften. Sila sedan bort löken.
  2. Reducera ner grädden till 200 ml.
  3. Koka upp vinreduktionen. Addera grädden och smaka upp med rabarberjuice och salt.
  4. Avsluta med att klicka i smör under vispning.
  5. Smaka eventuellt upp med lite rabarberkimchi.

Tillbehör

  1. Riv vitlöken och blanda med smöret.
  2. Koka broccoliskotten hastigt i ca 1 minut.
  3. Stek broccoliskotten i matolja hårt på medelhög värme tills de börjar mjukna något och få ordentligt med färg.
  4. Addera vitlökssmöret precis på slutet och låt det smälta över skotten.

Fisk

  1. Salta fisken.
  2. Dela varje sida i två delar.
  3. Stek fisken med skinnsida ner i en pannan med matolja tills skinnet blir krispigt och fisken går från orange till ljusrosa.

Servering

  1. Servera skotten på sidan av tallriken och fisken intill.
  2. Lägg ut lite av rabarberkimchin och toppa med sås. Avsluta förslagsvis med örter och ätbara blommor.